
Son dönemdeki vakalarla kritik eşik olan 100 milyonun üzerine çıkacak salgın ülkelerin endüstrilerini de etkilemekte. Satışların düşmesi bir yana asıl sorun alınan kapatma ve değişik sağlık endişelerinden dolayı iş kaybından kaynaklanmakta.
Bir ikinci dalga, üçüncü dalga ya da daha kötüsü gelecek gibi öngörüler havada uçuşurken sektörün üretim sürecinde karşılaştığı sorunlar ön plana çıkıyor.
Avrupa ve Amerika’da görünüm
Global ölçekli özellikle ABD ve Kanada’da faaliyet gösteren firmalardan bazıları iflas başvurusunda bulundu. Çoğu ülke tedbirler kapsamında perakende satışlar epey bir bir süre daha kapalı olacak gibi görünmekte. Örneğin Almanya’da perakende satışar 15 Şubat 2021’e kadar kapalı olacak. Salgında istenilen düşüş ivmesi yakalanmazsa, bu kapanmaların uzayacağını kestirmek hiç de zor değil.
Online satışlarda azalma olsa bile markalar işleriniz sürdürebilmekte, Almanya gibi sosyal devlete önem veren ülkelerde iş kaybının önüne geçilebilmekte. Almanya yarı gün ya da evden çalışma ortamını sağlayarak meslek kayıplarının önüne geçmeye çalışmaktadır. Ayrıca gelir kaybına uğrayan firmalara önceki dönem gelirlerine yakın ödemeler yapılarak iç piyasa dinamiğini kaybetmek istemiyor.

Fransa gibi bazı ülkelerde ise mağazalar açık tutuluyor, saat 18:00’e kadar. İçinde bulunduğumuz dönemde aşılama çalışmaları başlasa da yeni kapanmaların işaretleri gelmekte. Aşının ilk dozlarının yapılması bulaş riskini ortadan kaldırmadığı için tedbirlerde geri dönüş düşünülmemekte.

Ayakkabı üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerden İspanya ve Portekiz de durum endişe verici boyutlarda. Özellikle İtalya’daki sıkılıklar üreticileri açık fuar buldukları anda katılım yapıp gelirlerini muhafaza etmek istmeye yönlendirmiş. Bu bağlamda ülkemizde düenlenen ayakkabı fuarları italyan üreticilerin gözdesi durumunda. İtalya’da sektörel düşüş %33 civarında.
Uzakdoğu’da pazarında sektör
Tüketimin yüksek olduğu Malezya’da durum farklı değil, satışlardaki düşüş hissedilir derecede.

Dünyanın en büyük üreticeilerinin olduğu Çin ve onun dünyaya açılan penceresi Hong Kong ise farklı eğililmler göstermekte. Hong Kong, şehir devlet statüsündeki konumu dolaysıyla ziyaretçilerden gelen kazanç çeşidine bağlıdır. Bu nedenle uluslararası uçuş kısıtlamalarından dolayı Hong Kong perakende sektörü büyük kayıplar ile karşı karşıya. Çin üretimine devam etmekle beraber dış satıma bağlı ekonomisinden dolayı krizden etkilenmekte. İhracat rakamları alınan haberlere göre %20’den fazla bir düşüş yaşamakta sektörde.
Umarız dünyanın ekonomilereine darbe buran bu salgın biter ve ülkeler eknomilerini tekrar canlandırır. Yeni iş alanları açılır ve meslek kaybedenler tekrar işlerinin başına dönerler.