Yaz aylarında daha çok tercih edilen beyaz ayakkabılar mevsimlerin son dönemlerde kışın bile kurak geçmesinden dolayı her mevsim giyilir oldu.
Ayakkabıda beyazın yaşı pek yoktur. Her kesimden her yaştan insan beyaz ayakkabıyı tercih eder genellikle. Beyaz ayakkabı giymenin tek handikabı ise onun nasıl temizleneceğidir. Her ayakkabı kullanım klavuzunda “makinede yıkanmaz” yazar ama insanımız sanki bunu “makinede yıkayın mutlaka” diye algılamış gibi hep makinede yıkar.
Ayakkabı temizliğinde çokça kullanılan makinede yıkama yöntemi ayakkabının birleşim yerlerine zarar verir. Zamanla yapıştırıcı ve ısı ya da su ile yıpranan ayakkabı formu eski görünüm ve gücünü kaybedecektir. Eğer saya, fort, ,iç taban, bombe, dil v.s ayakkabı terimlerine aşina değilseniz, onlar hakkında bilgi edinirseniz ayakkabınıza yaklaşımınız daha özenli olacaktır. Sizler için ayakkabı terimleri sözlüğü hazırladık ve sözlük sekmesinden inceleyebilirsiniz.
Beyaz ayakkabı nasıl temizlenmeli?
En öncelikli olarak ne yapılmamalı diye sorulmalıdır. O halde diyoruz ki siz siz olun beyaz ayakkabı temizlerken kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın.
Şu maddeler doğallığı biraz daha uygun ve az yıpratıcı olduğu için kullanılabilir.
- Beyaz sirke
- Aseton
- Karbonat
- Dış macunu
- Vazelin
- Sıvı şampuan
- Üreticilerin ürettiği sadece bu iş kullanılar ürünler
Bunları kullanmak ise bir takım kurallara ve sabırlı olmaya bağlıdır.
Aseton ile dış fırçası yardımı ile ayakkabının kirli yerlerine uygulama ile temizleme yapılabilir
Sıvı şampuan bir çok kullanıcının gözlüklerini temizlerken de kullandığı yöntemdir ve ayakkabıda da kullanılabilir. Diş ya da daha büyük bir fırça ile temizleyin.
Sabun suyu ile karbonat karıştırılarak ayakkabının komple temizliği de yapılabilir.
Beyaz sirke en doğal yöntemdir ve son yıllarda giderek artan bir kullanım alanı kazandı. Tereddüt etmeden kullanabilirsiniz.
Ayakkabınız deri ise
Eğer beyaz ve de deri bir ayakkabınız varsa biraz daha özenli olmalısınız. Öncelikle bağcıklarını çıkarın toz ve kirleri kuru olmak kaydıyla temiz bir fırça ile zedeleyin. Eğer kirin tozun kalmadığına eminseniz nemli bir bez ile nazikçe yumuşak hareketlerle temizleyin. Eper kir çok ise ve nemli bez ile bastırısanız kiri ayakkabı üzeinden daha geniş alana yayarsınız.
En etkili yöntem deri ve süet ayakkabılar için kullanılan ürünleri tercih etmeniz en doğrusu. Bu ürünler bir çok denemeden sonra onaylanıp kullanım izni almaktadır.
Keten ayakkabınız varsa
Önce bağcıklar çıkarılacak, karbonal ve çamaşır deterjanı ılık su ile karıştırılarak yumuşak bir karışım elde edilecek. Ele bir fırça alınacak ve ayakkabı temizlenecek.
Yukarıda makine demiştik ya, işte makinede keten ayakkabılarınızı fazla yıpratmayan bir programda yıkayabilirsiniz. Bir de size kalmış tabi ki bulaşık makinesine bardak asar gibi yerleştirip yıkamayı deneyebilirsiniz. Şahsen ben bu yöntemle hem yıpranmadığını hem de uzun süre adeta yeni gibi kullanabildim. Şunu hatırllatmak gerekir ki bulaşık makinesinde sıcak su programının devre dışı bırakılması gereki, aksi takdirde sıcak ayakkabı monte birleşim yerlerini zedeleyecek ve kullanım ömrü kısalacaktır.
Yıkamam ya da fırçalamam diyorsanız
O halde şu unutulmamalıdır ki uzun süre giyilen ayakkabı bakteri üretecektir. Bu bakterilerin atılması için ayakkabı içine pudra ya da karbonat dökebilirsiniz. Bir süre mümkünse hava alan bir yerde bekletin ve karbonat ya da diğer tozu temizleyin, giyime hazırdır.