Dünya nüfusunun artması ve teknolojik gelişmelerin de yardımı ile tüketimde de paralel bir artış meydana gelmiş ve ayakkabı üretime 2021 yılında 24 milyar çift üzerine çıkmıştır. Üretim kervanına sonradan katılmasına rağmen Çin Halk Cumhuriyeti üretimde en yüksek rakamı yalamış ve teknolojik olarak da dünyanın lider ülke konumunda hızla ilerlemektedir. Klasik taklit piyasasından çok çok önemli makineleri tam otomatik hale getirerek üretimde oldukça ilerlemiştir.
Ayakkabı üretimi dünyanın en karmaşık üretim sürecine sahip ürünlerin başında belki de ilk sırasında gelir. Başından sonuna o kadar hassas ve ustalık sürecinden sonra ürün tüketmeye hazır hale gelir.
Türkiye’de de ayakkabı üretime eski gelenekler ve günün modern anlayışının harmanlanması ile gerçekleştirilmektedir. Yıllar öncesine nispeten ileri düzey sayılabilecek sektör son yıllarda üretim teknikleri ve makine parkurları itibariyle kendini geliştirmekten oldukça uzaktır. Son dönemdeki ekonomik koşullar nedeniyle işçiliğin ucuzlaması bir nebze ihracat açısından kolaylık sağlasa da, bilimsel çalışmalar eşliğinde patent, marka ve sitil yaratmada maalesef istenilen seviyeye bir türlü ulaşamamıştır.
Tüm olumsuzluklara rağmen güzel gelişmeler de yaşanmakta ve İstanbul Sanayi Odası(İSO)’nun hazırladığı “Ayakkabı ve Yan Sanayi” sektör raporu kendini geliştirmek isteyen sektör temsilcilerine faydalı içerikler sunmaktadır. Rapor oldukça kapsamlı ve kaynakça ile desteklenmiştir.
Raporun tüm içeriğine ulaşıp PDF olarak indirmek için buraya tıklayabilir ve bu kapsamlı rapordan faydalanabilirsiniz.
Ayrıca sitemizde ayakkabı ve ayakkabıcılık terimleri ile ilgili oldukça kapsamlı bir sözlük de bulunmaktadır sözlük için: https://ayakkabihaber.com/sozluk/ adresini ziyaret edebilirsiniz.