Dünyanın adeta ayakkabı üretim üssünde, Çin’de, tüm üretim bileşenlerinin bolca bulunmasına rağmen ortalama bir çift ayakkabının üretim ve fabrika çıkış fiyatının(exworks) 11-12 dolar aralığıma geldiğini görmüştük. Bu bir sezgi ya da tahmin değildi eldeki tüm veriler bize bunu göstermekteydi.
Ayakkabı fiyatlarındaki artışın nedenleri
COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana tanıdığımız tedarik zincirindeki aksaklıklarla ilişkili fiyatlardaki genel artış, bir süredir gündemde. Bu eğilim, hammadde tedarikçilerinden nihai tüketicilere kadar tüm tedarik zinciri boyunca ayakkabı endüstrisini mutlaka etkiler.
Son on yılda, dünya çapında ihraç edilen ayakkabının ortalama fiyatı, çift başına 7,75 ABD dolarından 10,37 ABD dolarına yükseldi ve bu da %33.8’lik bir artışı yansıtıyor. Önceki on yılda ortalama ayakkabı fiyatının sadece yarıdan daha az, yani %16,4 oranında arttığı düşünüldüğünde, oldukça iyi bir rakam.

Hammadde ve ara ürünlerdeki maliyet artışı
Fiyat artışlarındaki beklenti , malzeme maliyetlerindeki yukarı yönlü baskıdan kaynaklanmaktadır . İş Koşulları Anketimize göre, ankete katılanların %84’ü önümüzdeki altı ay için hammadde maliyetlerini üç ana zorluktan biri olarak belirledi. Hammaddelerin ortalama fiyatı geçen Mart ayından bu yana önemli ölçüde arttı.
Bu, pandeminin başlattığı, kıtlık yaratan ve maliyetleri artıran küresel tedarik zincirlerindeki aksamalarlaaçıklanabilir . Ayrıca, dünyanın bazı bölgelerindeki yeni virüs salgınları ve yanıt veren karantinalar üretimi azaltıyor.
Üretici ve işçi sınıfı maliyetlerindeki artış
Asgari ücret maliyetleri yakın gelecekte önemli bir rol oynayabilir. Bir yandan, sürekli yükselen bir ücret dalgası, şirketlerin uzun vadeli ekonomik büyümeyi iyileştirmek için hayati önem taşıyan karlarını engelleyebilir. Öte yandan, eğer üretkenlik artarsa , o zaman ücret artışının sürekli enflasyona neden olması veya işgücü maliyetlerinin artması gerekmez . Bununla birlikte, pandemi emek dünyasında bir dizi değişiklik getirdi ve verimlilik istatistikleri henüz net değil.
CNCB’ye göre , ABD eyaletlerinin yirmi altısı 2022’de asgari ücretlerini artıracak . İşçiler saatte 15 ABD doları kazanmaya çalışıyorlar. Ancak, yalnızca Kaliforniya ve New York’un bazı bölgeleri, en az 15 ABD doları tutarında saatlik ücret ödenmesini zorunlu kılacaktır. Ayrıca, birçok işçi, işverenleri kendi kendilerine yükseltmeyi seçtikleri için önemli ücret artışlarından faydalanacaktır. COVID-19 salgını, saatlik çalışanlar ve düşük ücretler için yeni bir farkındalık getirmiş görünüyor.
Çin şu anda asgari ücret zammı yaşıyor . Nikkei Asia, eyalet düzeyindeki 31 bölgeden 20’sinin 2021’de asgari ücretini artırdığına dikkat çekti. Ekonomik büyüklük bakımından Çin’in en büyük eyaleti olan Guangdon Eyaleti, Kasım ayında 1 410 yuan’dan (yaklaşık 222 ABD doları) aylık asgari ücreti yükseltti. dolar) ila 2 200 yuan (yaklaşık 350 ABD doları) arasında 1 620 yuan (yaklaşık 255 ABD doları) ve 2 360 yuan (yaklaşık 370 ABD doları) arasında olacaktır. Bu, eyalette Temmuz 2018’den bu yana yaşanan ilk artış oldu. Başkan Xi Jinping’in Ağustos ayı sonlarında yaptığı “ortak refah” çağrısı bu eğilimi hızlandırdı.
Bununla birlikte, daha yüksek ücretler işletmeleri uzaklaştırabilir. Çin’de işgücü maliyetleri halihazırda birçok Güneydoğu Asya ülkesinden daha yüksek . Japonya Dış Ticaret Örgütü’nün bir araştırması, Japon şirketlerinin Çin’de normal olarak imalat işçilerine ayda ortalama 531 ABD doları (2020’de) temel maaş ödediğini gösterirken, Tayland’da 447 ABD doları veya Vietnam’da 250 ABD doları ödemektedir. Ayrıca, ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ülkelerinin çoğunluğunun asgari ücretleri , dünyanın gelişmiş ekonomilerindeki ücretlerden önemli ölçüde düşük kalmaktadır.
Oxfords Economics danışmanlığı, temel ücret artışının G10 büyük ekonomiler grubu genelinde yaklaşık %2,5 ve 2018’deki kadar hızlı olduğunu tespit etti. Spesifik olarak, altta yatan ücret artışı Anglo-Sakson ülkelerinde olduğundan üç kat daha hızlı büyüyor. Kıta Avrupası ülkelerinde.

Sonuç olaraknayakkabı tüketimi tahmini
Fiyatlardaki artışın getirdiği belirsizliğe rağmen, ankete katılanların %42’si , 2019 Covid öncesi seviyelere kıyasla 2022’de ayakkabı tüketiminde %1,5 ile %5 arasında ılımlı bir büyüme bekliyor. Uzmanlar, 2022’de küresel ayakkabı tüketiminde çiftler halinde ortalama %2,0’lık bir büyüme bekliyor.